Продължете към съдържанието

КОЖА С ПЕТНА – НАЙ-ЧЕСТИЯТ КОЖЕН ПРОБЛЕМ

Причините за петна по кожата са: предразположеност, хормонални отклонения, прием на лекарства, нездравословен начин на живот, лоша диета и фактори от околната среда. Когато тези фактори са налице, широк спектър от катализатори като стрес, бактерии, нарушения на кожната флора или стимули от климатично естество са достатъчни да причинят малки огнища на възпаления и пъпки, които могат да се развият.

Най-засегнати са младите хора. Статистически, почти всеки подрастващ по време на пубертета страда от пъпки поради хормонални нарушения, някои повече, други по-малко.  До навършване на 25 години най-късно обаче, хормоналният баланс се стабилизира  и като последствие, пъпките би трябвало да отшумят. Ако обаче състоянието остане или се прояви отново след години, това често е т.нар. късно акне. Пъпките се срещат често и в групата на над 30-годишните. Да се открие причината за това изисква детективски нюх и често няколко фактора са отговорни за развитието на грозни пъпки и черни точки.

Нашата „Западна диета“ е също сред заподозрените за появата на пъпки и нечистотиМлечните продукти и  храните с висок гликемичен индекс изглежда увеличават риска от развитие на акне. Многобройни изследвания показват, че има значими връзки между ежедневния прием на млечни продукти и акнето. Например здравно изследване, направено от „ Сестрите“II с повече от 47,000 американски медицински сестри, или изследването „Подрастващите днес“ сред повече от 4200 момчета и 6,000 момичета между 9 и 15 години.

Храни с висок гликемичен индекс, особено захар, също влияят на разпространението на акнето, което е било потвърдено в изследванията.  Редовната консумация на храни с висок гликемичен индекс повишава съдържанието на инсулин в кръвния серум, което може да стимулира производството на себум и може да доведе до повишаване на концентрацията на ендоген.  И двете, от своя страна, водят до образуването на пъпки.

ГРИЖА ЗА КОЖА С ПЪПКИ

Тя трябва да бъде специално разработена за нуждите на кожа с пъпки. Щателно, внимателно почистване на кожата с хладка вода и подходящ почистващ продукт като почистваща емулсия и озаряващ лосион /Clarifying lotion. Агресивни почистващи продукти и механичен стрес трябва да бъдат избягвани.

Използваните продукти за грижа трябва да намаляват производството на себум, ако кожата е с тенденция към омазняване. Нечистата, суха кожа се нуждае от хидратиране и продукти за подобряване на липидния баланс. Специалните продукти за кожа с пъпки трябва да могат да отстраняват натрупванията от себум и нечистотиите от запушените пори. Антибактериалният ефект противодейства на образуването на нови нечистотии и черни точки. Редовните киселинни пилинги или ензимни бустери са също препоръчителни за предотвратяването на удебеляването на кожата и за улесняването на премахването на мъртви, кератинизирани клетки, които могат да запушат мастните жлези. Механичните пилинги трябва да бъдат избягвани поради риска от разпространение на инфекциите върху кожата. Успокояващи, лечебни и заздравяващи съставки могат да успокоят кожата, да подобрят нейната устойчивост, да подпомогнат регенерацията й, и по този начин да подобрят състоянието й в дългосрочен план.

Стик против пъпки, 24ч крем за комбинирана кожа, 24ч Богат Анти-ейдж Крем