Продължете към съдържанието

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА

Чувствителната кожа се проявява в разнообразни форми и степен на тежест на състоянието. Медицинската диагностика на кожното състояние е трудна, защото симптомите са толкова разнообразни и то не е болест, а по-скоро хиперактивност на кожата. Чувствителната кожа реагира на различни влияния от околната среда, като химични субстанции (например тези, намиращи се в почистващите препарати и ароматизаторите), физически стресори (напр. температурен стрес, UV лъчи, сух въздух) или дори неправилна грижа. В допълнение, психосоматични влияния (стрес) могат също да причинят кожна реакция. Ако кожата има нисък праг на търпимост за такива влияния, тя е свръхреактивна. Видими реакции са, например, зачервявания на кожата, парене, раздразнения или сухи, груби кожни участъци.

Причините за чувствителна кожа са разнообразни и комплексни. Много фактори като стрес, непоносимост или дори неподходяща диета  могат да разбалансират кожната бариера и да предизвикат чувствителна реакция. Чувствителната кожа може също да бъде страничен ефект от някои кожни заболявания, като невродерматити или временно последствие след операции.

ГРИЖИ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

При чувствителната, раздразнена кожа, по-малко понякога значи повече! Например, препоръчително е да се намали употребата на продукти за почистване и грижа, използвани ежедневно до възможния минимум и да се избягва всичко, което може да напрегне кожата, като бои и парфюми. Фокусът е добре да бъде върху успокояването на стресираната кожа, подкрепата на естествената регенерация на кожата и подсилването на нейната защитна бариера.

24 часова грижа