Продължете към съдържанието

ПОЗИТИВНИ И НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ ОТ UV ЛЪЧИТЕ

Днес почти всеки е наясно с връзката между UV лъченията и развитието на свързаните с това заболявания на кожата и нейното състаряване. Слънчевите лъчи обаче имат и много положителни ефекти, за които много хора знаят от собствения си опит.

ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕФЕКТИ:

Слънчевото греене настройва хормоналния баланс на режим „обичам живота”. UV лъчите стимулират определени хормони. Тялото освобождава повече ендорфини  (хормоните на щастието), например серотонин. Той повишава общото усещане за благосъстояние и прогонва меланхоличното настроение. Меланинът се освобождава късно вечер при увеличаването на продължителността на деня, така че оставате по-дълго активни и във форма.

UV лъчите са необходими при синтеза на витамин Д. Той от своя страна има основна роля що се отнася до регулиране на калциевия и фосфатен баланс и за изграждане костите.

ОТРИЦАТЕЛНИ ЕФЕКТИ:

Много кожни проблеми могат да бъдат приписани на увреждащите ефекти на слънчевото лъчение. Прекаленото излагане на UV лъчи може да увреди ДНК в клетъчното ядро, да засегне защитната клетъчна мембрана на кожните клетки и да причини възпалителни реакции като зачервяване, отоци или образуване на  болезнени мехури в зависимост от степента на слънчево изгаряне.

Има съществени разлики между UVA и UVB лъчите. Основното правило гласи:

UVA лъчите (с по-висока енергия) причиняват състаряване на кожата.

UVB лъчите (с по-ниска енергия) причиняват слънчевите изгаряния.

UV лъчите проникват дълбоко в кожата и водят до освобождаване  на свободни радикали – особено UVA лъчите. Тези много агресивни молекули влизат в реакция със  съединенията в обкръжението им и променят техните структура и свойства. По този начин, колагена и еластина в кожата са променени и изродени. Този процес е засилен от металопротеиназите  (MMP). MMP се намират естествено в кожата и могат да израждат колагена и еластина, освен всичко. UV лъчите стимулират извънредно тяхната активност. Като следствие, кожата става суха и губи еластичност. Видими последствия са загубата на еластичност, уморен вид, бръчки и пигментни петна.

В името на кожатаТъй като UV лъчите проникват през облаци и стъкла, подходяща UV защита трябва да бъде използвана не само на плажа или на ски, но всичките 365 дни в годината.

ЗАЩИТА/ High UV Protection Cream SPF 50