Продължете към съдържанието

ЗОНАТА ОКОЛО ОЧИТЕ – МАКСИМАЛНО НАПРЕГНАТА

Кожата около очите е една от най-тънките  зони кожа в цялото тяло.  Тя има по-малко колагенови и еластинови фибри. В допълнение, тя също има по-малко подкожни мазнини, поради което не може да запазва и складира влага.  В допълнение, с времето, поддържащата функция на съединителната тъкан намалява. Кожата става дори още по-тънка и нейните запаси от нутриенти все по-недостатъчни.  Също, кожата около очите, за разлика от тази на другите части на тялото, има значително по-малко мастни жлези; на клепач те са едва около 20 до 25. Между тях са така наречените  Zeis glands и Мейбомиеви жлези. Жлезите на Цайс се вливат в космените фоликули на миглите. Те произвеждат себум, който снабдява миглите и прави повърхностния им слой водоусточив и гъвкав. Мейбомиевите жлези осигуряват мазно съдържание за слъзния филм, който защитава самото око.

Следователно, кожата на клепача е толкова тънка, че реагира изключително чувствително на много външни въздействия. Замърсяванията на околната среда, UV лъчите, вредните вещества или липсата на сън оставят видими следи в тази зона много по-бързо, отколкото в други зони по тялото.  Работата и престоя пред екран на съвремения бизнес свят е друг фактор, който води към атопична кожа и раздразнения на кожата на долния и горен клепач.

В същото време, кожата около очите е също така механично изключително стресирана, защото се движи постоянно поради движенията на мимическите мускули и мигането на очите – ние мигаме около 30,000 пъти на ден. Като допълнителен стресор, ежедневно нанасяният грим и съответно необходимостта от премахването му могат да  доведат до допълнителни деформации на кожата.

По този начин, сухите, раздразнени клепачи не са рядък феномен. Първите бръчки също обикновено се появяват в зоната около очите. В допълнение, сенките под очите  или увисналия клепач могат също да влияят на начина, по който изглежда зоната около очите.

Това са достатъчно добри причини да се поддържа тази особено деликатна зона със специализирани средства за грижа за около очите.

Балансиращ околоочен крем, Стягащ околоочен крем