Продължете към съдържанието

КУПЕРОЗА ИЛИ ОЩЕ ПОЗНАТА КАТО МЕДЕНА РОЗА ИЛИ МЕДНА ПЕРКА

Куперозата е генетична промяна в кожата. Въпреки това, точните причини за възпалителните промени не са съвсем окончателно изяснени. Счита се ,че тя се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, и след 30 те години нататък, около 1/3 от жените са засегнати от зачервявания по кожата, поне от време на време. Куперозата е също по-често срещана при хора със светла кожа и поради по-светлия тон на кожата, повърхностните кръвоносни съдове са по-видими.

Типичните симптоми на куперозата включват зачервяване на кожата, „зачервяване на кръвта“), видими, необратимо разширени капиляри (telangiectasias), усещане за опъване  и сухота. Засегнатите от купероза  страдат не само от типичните зачервявания и опъване,  но и от сухота и суперчувствителност на кожата. Понякога, те също се оплакват от  смъдене и парене – усещания, които вървят ръка за ръка с повишена чувствителност.

В допълнение към тези видими и усещащи се симптоми, куперозата се свързва с повишени нива на възпалителни медиатори в засегантите зони и силно увредени важни компоненти на извънклетъчната матрица (колаген, еластин) предизвикани от възпалението.

Външните фактори допринасят за куперозата и могат значително да влошат симптомите й. Слънце, солариуми, екстремни климатични колебания, стрес, алкохол, твърде топли или студени душове, например, се считат за задействащи фактори. Най-често засегнати са зоните на бузите и носа.

Кожата, склонна към купероза е един от типовете чувствителни кожи и се нуждае от съответно третиране:

Какво да правим: Нежно почистване, обърнете внимание на меки почистващи продукти, използвайте такива с бариерозащиатаващи съставки без увреждащи компоненти (аромати и др.). Нанасяйте слънцезащита ежедневно. Преминете на здравословна диета и пийте много течности.

Какво да НЕ правим: Без механични третирания – търкане; въздържайте се от пикантни храни, алкохол и тютюнопушене. Избягвайте козметика с базови масла (те често усилват циркулацията на кръв), избягвайте температурен стрес (сауна, душове и др.) или интензивно излагане на слънце.

24 часов крем