Продължете към съдържанието

МЪЖКА КОЖА

Привлекателната мъжка кожа трябва да е свежа и добре поддържана. Има няколко неща, които трябва да се вземат предвид, защото кожата на мъжа се различава анатомически и физиологически от кожата на жената:

Половият хормон тестостерон осигурява по-голяма дебелина на кожата на мъжете в сравнение с тази на жените. Освен това, връзките на тъканите имат по-високо съдържание на колаген. Мъжете имат късмета да бъдат благословени с по-устойчива кожа и увеличена еластичност. Кожата обикновено изглежда по-плътна и първоначално е по-малко уязвима за околните влияния и първите признаци на стареене.

Въпреки това кожата на мъжа има тенденция към прекомерна кератинизация и груб релеф. Проблемите със широки пори, комедоните и нечистотиите не са необичайни, което понякога е причинено от хормонално предизвикано увеличено производство на себум. Кожата на мъжа има по-активни себумни жлези. Мъжките хормони стимулират метаболизма на липидите на тези жлези, които произвеждат повече себум. Въпреки различните естествени условия, винаги има изключения. Кожата на мъжа може също да е (частично) склонна към сухота. За това е особено важно винаги да се адаптира цялата програма за грижа за кожата, от почистване до хидратиращ крем, спрямо състоянието на кожата.

Хормоните влияят не само на кожата, но и на косата. Редовното бръснене на брадата не трябва да се подценява. Поради механичната раздразнителност, кожата често е под напрежение. Ако се бръснете с остър бръснач, горните слоеве клетки се премахват редовно, което може да направи кожата много чувствителна. Небрежното или неправилно бръснене може дори да предизвика малки порязвания и разранявания.

Флуид за хидратация и енергия, Грижа против стареене